Świeże zioła

Mięso z estragonem, pieczone ziemniaczki z pietruszką, sałata rukola z sosem vinegrette z melisą, niektórych potraw nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić bez dodatków. Zioła w doniczkach to doskonały sposób, aby wzbogacić swoją kuchnię o świeże produkty spożywcze, a także ciekawą dekorację. Fantastycznie ożywiają przestrzeń, natomiast daniom dodają smaku. Najlepiej stosować je w formie świeżych listków, zerwanych tuż przed podaniem z gałązki.

Zioła bazylii

Ma wyjątkowy zapach i jest stosowana chętnie w kuchni włoskiej. Ponadto zioło ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Działa łagodząco na dolegliwości żołądkowe.

Zioła estragonu

Wybornie łączy się z daniami mięsnymi. Skutecznie wspiera działanie układu trawiennego, poprzez stymulację wydziałania soków żółciowych. Ponadto pobudza apetyt.

Zioła kolendry

Zioło o wyjątkowo przyjemnym aromacie. Uprawiane w doniczkach wprowadza przyjemy zapach do kuchni. Wykazuje działanie pobudzające apetyt i rozkurczające.

Zioła lubczyku

Lubczyk ma właściwości wykrztuśne, jest skutecznym środkiem wspomagającym działanie układu moczowego.

Zioła majeranku

Wykorzystywany jest w zapaleniach górnych dróg oddechowych z uwagi na działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Reguluje pracę układu pokarmowego.

Zioła melisy

Stosowana jest jako zioło lecznicze o działaniu uspokajającym. Stosowana w stanach bezsenności i dużego stresu. Pomaga zachować koncentrację i uśmierza bóle głowy.

Zioła mięty

Używana najczęściej przy dolegliwościach żołądkowych, gdyż wspiera wydzielanie soków w układzie trawiennym. Stosowana jest także do płukania jamy ustnej i gardła.

Zioła oregano

Charakteryzuje się właściwościami dezynfekującymi, a napar stosowany jest do płukania gardła. Roślina zawiera olej tymolowy, który przyspiesza gojenie ran skóry.

Pietruszka zwyczajna

Posiada właściwości antybakteryjne i bardzo dobrze reguluje układ trawienny, a także wspiera moczowy. Z uwagi na dużą zawartość żelaza polecana jest osobom z anemiom.

zioła rozmarynu

Jest to roślina, która wykazuje właściwości odkażające. Wzmacnia także organizm, wpierając układ odpornościowy. Uznaje się ją także za produkt poprawiający pamięć.

Zioła szałwii

Szałwia ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, wpływa regulująco na pracę układu pokarmowego. Działa uspokajająco, obniża poziom cukru we krwi.

Zioła tymianku

Uchodzi za roślinę o właściwościach leczniczych. Wykazuje silne działanie bakterio- oraz grzybobójcze. Działa także wykrztuśnie, przez co stosowany jest przy bólu gardła.