Świeże kiełki

Kanapka okryta z wierzchu kołderką z kiełków to doskonała przekąska na lunch w pracy, czy drugie śniadanie w szkole. Są to produkty spożywcze szczególnie bogate w cenne składniki odżywcze. W takiej postaci rośliny posiadają bardzo dużą i silnie skondensowaną ilość witamin, aminokwasów, błonnika, chlorofilu oraz składników mineralnych. Dostarczają organizmowi prawdziwy zastrzyk energii i są idealnym rozwiązaniem na urozmaicenie diety w „przednówku”. Kiełki brokuła, lucerny, czy fasoli Mung są lekkostrawne i dobrze przyswajane przez organizm. Poza walorami smakowymi stanowią doskonałą dekorację zup, dań warzywnych, sosów i past.

Kiełki brokułu

Intensywny smak dopełnia charakteru delikatnych potraw i sosów. Rośliny zawierają dużą ilość cennych witamin i składników mineralnych, a także szczególnie wartościowy sulforafan.

Kiełki fasoli Mung

Kiełki tej rośliny są niezwykle smaczne i nadają się doskonale do potraw kuchni chińskiej oraz wietnamskiej. Skutecznie obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL.

Kiełki lucerny

Są to kiełki o niezwykle bogatym składzie, zawierającym niemal wszelkie składniki mineralne i witaminy polecane kobietom w okresie ciąży i karmienia oraz osobom na diecie bezmięsnej.

Kiełki rzodkiewki

Pikantne kiełki rzodkiewki doskonale nadają się do łagodnych potraw i delikatnych sosów. Posiadają dużą zawartość witaminy C, dzięki czemu wpływają korzystnie na układ immunologiczny.

Kiełki słonecznika

Posiadają znaczną ilość wapnia i fosforu, co wpływa na wzmocnienie kości oraz zębów. Produkt odznacza się charakterystycznym smakiem wpadającym w lekko orzechowy ton.

STIR FRY – kiełki na patelnię

Jest to świetna mieszanka kiełków fasoli Mung, ciecierzycy i dwóch rodzajów soczewicy. Kompozycja smaków uwalnia się pod wpływem obróbki termicznej – polecane podawanie na ciepło.

MIX – mieszanina kiełków

Dobry starter dla osób, które nie próbowały jeszcze w swojej diecie kiełków. Rzodkiewka, lucerna i soczewica tworzą ciekawą pod względem smaku mieszankę. Zachęcają do diety fit.

Kiełki buraka

Dzięki zawartości kobaltu, który bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, kiełki buraka to dobry środek krwiotwórczy. Ponadto obfitują w kwas foliowy, a także rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

Kiełki pora

Por należy do roślin czosnkowatych, które uważane są za naturalny antybiotyk.

Kiełki jarmużu

Kiełki jarmużu są cennym źródłem witaminy K i C oraz kwasu foliowego.