Zupa z kiełkami fasoli Mung i kiełkami pora

Składniki:

2 op. kiełków fasoli Mung (300 g)

garść kiełków pora

500 g filetów z kurczaka

1 marchewka

1 zielona papryka

kawałek pora

3 łyżki oleju roślinnego

2 cebule pokrojone w ćwiartki

2 ząbki czosnku zmiażdzone

3 łyżki oleju sezamowego

600 ml bulionu z kurczaka

sos sojowy

pieprz

 

Filet pokroić w cienkie paseczki, marchewkę w słupku, papryke w paski, pora w cienkie talarki.

W garnku rozgrzać olej, wrzucic kurczaka i smażyc na złoty kolor 2-3 min.. Dodać warzywa i czosnek, smażyć kolejne 2 min. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Na ostatnią minutę dodać kiełki fasoli Mung,  doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.

Podawać udekorowane kiełkami pora.