Zupa paprykowa

Składniki

5 - 6 papryk
6 ząbków czosnku
2 duże cebule
2 pomidory
3 - 4 łyżki świeżych liści bazylii
pęczek szczypiorku
1 mała papryczka chili
1/2 szklanki sosu pomidorowego
1l bulionu

Umyte i oczyszczone papryki kroimy na ćwiartki. Układamy je na blasze wyłożónej folią aluminiową, wyciskamy na nie 2 ząbki czosnku i obficie posypujemy bazylią. Przykrywamy folią i pieczemy przez około 5 - 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, chili i resztę czosnku. Dusimy przez kilka minut a potem dodjemy upieczoną paprykę (razem z bazylią, czosnkiem i sosem). Mieszając dusimy jeszcze kilka minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, siekany szczypiorek i bazylię. Dolewamy sos pomidorowy i bulion. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, rozdrabniamy warzywa i nalewamy zupę na talerze. Ozdabiamy/doprawiamy śmietaną i świeżym szczypiorkiem mi bazylią.