Zupa kartoflana

Składniki

500g ziemniaków
200g boczku
2 cebule
2 - 3 marchewki
1 mały seler
1 mały por
1,5l bulionu
250ml śmietany
5 - 6 łodyżek majeranku
chleb na grzanki
sól, pieprz

Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni (skórę trzeba odkroić i w całości wysmażyć). Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i mieszamy z boczkiem. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem (wkładamy również wysmażoną skórę co doda zupie smaku). Z majeranku obrywamy listki (dodamy je później do zupy) a łodyżki dodajemy do garnka (można je związać, żeby łatwiej je było wyłowić). Doprowadzamy zupę do wrzenia a potem zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Resztę warzyw pokroić w spore kawałki i dodać do zupy. Gotować jeszcze 15 minut. Wyjmujemy łodygi majeranku i skórę z boczku.. Odcedzamy zupę, warzywa z boczkiem kroimy na bardzo drobne kawałki (można zmielić w maszynce do mięsa - wtedy zupa będzie miała bardziej „kremową" konsystencję). Łączymy warzywa z odcedzonym wywarem, dodajemy śmietanę i listki majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy pokruszonymi grzankami.