Zupa cebulowa z szałwią

przepis ze strony www.kuchnia.tv

Składniki (6 - 8 osób)

5 czerwonych cebul
3 białe cebule
3 podłużne szalotki
300g pora
6 ząbków czosnku
2 litry bulionu
kilka kromek stostowanego chleba
świeże liście szałwi
twardy żółty ser (np. parmezan)
masło
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Do garnka wlewamy 2 - 3 łyżki oliwy i 2 - 3 łyżki masła. Kiedy masło się rozpuści dodajemy przeciśnięty czosnek i liście szałwii. Wszystkie rodzaje cebuli i pora kroimy na plasterki i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając, żeby warzywa nie przywierały do dna. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze przez 20 minut (cebula powinna nabrać lekko złotego koloru). Następnie dodajemy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Po chwili zmniejszamy ogień i lekko gotujemy przez 15 minut. Rozlewamy zupę do talerzy lub miseczek. Chleb tostujemy lub opiekamy w piekarniku. Łamiemy na niewielkie kawałki i kładziemy na wierzchu. Na koniec posypujemy tartym serem, wierzch można dodatkowo ozdobić świeżymi listkami szałwi.