Zielona pasta ze świeżym majerankiem

Składniki

4 jajka na twardo
1 cebula
4 - 5 ząbków czosnku
pęczek świeżego majeranku
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
200ml bulionu warzywnego
sól, pieprz

Czosnek i cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Przełożyć do miski, dodać jajka na twardo pokrojone na małe kawałki i drobno posiekany majeranek i natkę. Dolewamy 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek i wszystkie składniki ucieramy na jednolitą masę (można w tym celu użyć miksera). Następnie, ciągle mieszając, dodajemy małymi porcjami bulion aż pasta uzyska pożądaną konsystencję. Jeżeli chcemy podawać pastę do chleba powinna być bardziej gęsta. Jeżeli ma to być dip do krakersów albo chipsów może być trochę rzadsza.