Tymianek

Tymianek (Thymus vulgaris L) zwany też macierzanką to roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Roślina posiada bardzo charakterystyczne podłużne i wąskie liście, podwinięte z obydwu stron. Krzaczki tymianku mogą osiągać wysokość do 30 cm. Znany już w starożytności był częstym składnikiem kadzideł, Egipcjanie używali go w procesie mumifikacji.

Tymianek jako roślina lecznicza ma silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Dzięki właściwościom wykrztuśnym jest używany do leczenia chorób gardła.

Tymianek jest charakterystyczny dla dań kuchni francuskiej i włoskiej. Przyprawia się nim mięsa i ryby. Stosuje się go również do przyprawiania ciężkich sosów mięsnych oraz ciężkostrawnych zup (na przykład grochowej).

Tymianek lubi się z... kurczakiem - dodany do pieczonego kurczaka tymianek nada mu ciekawy ziołowy smak. Tymiankiem można również doprawić sałatki z kurczakiem na zimno.

 

Polecana do: