Szałwia

Szałwia (Salvia officinalis L.) pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i od wieków była wykorzystywana w medycynie. Jej łacińska nazwa pochodzi od słowa salvus czyli leczyć. Drewniejące od dołu łodygi mogą osiągać wysokość do 70 cm, pokryte są zielono - szarymi, miękkimi liśćmi.

Szałwia ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, wpływa regulująco na pracę układu pokarmowego. Działa uspokajająco, obniża poziom cukru we krwi. Robi się z niej okłady na trudno gojące się rany, służy do płukania jamy ustnej i gardła podczas stanów zapalnych.

W kuchni szałwią przyprawia się głównie dania z roślin strączkowych i ciężkie dania mięsna. Może być dodawana do sałatek, tworzy ciekawą kompozycję smakową z pomidorami. Używając szałwii należy pamiętać o jej intensywnym, gorzkim smaku.

Szałwia lubi się z... zielonym pieprzem - marynata na bazie oliwy i octu winnego z dodatkiem szałwii i zielonego pieprzu nadaje się świetnie do cielęciny i wieprzowiny.

 

 

Polecana do: