Świeże zioła

Mięso z estragonem, pieczone ziemniaczki z pietruszką, sałata rukola z sosem vinegrette z melisą, niektórych potraw nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić bez dodatków. Zioła w doniczkach to doskonały sposób, aby wzbogacić swoją kuchnię o świeże produkty spożywcze, a także ciekawą dekorację. Fantastycznie ożywiają przestrzeń, natomiast daniom dodają smaku. Najlepiej stosować je w formie świeżych listków, zerwanych tuż przed podaniem z gałązki.

Zioła bazylii

Bazylia pobudza apetyt i dobrze wpływa na trawienie. Działa łagodząco na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Zioła estragonu

Estragon wzmaga apetyt i wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Pomaga przy różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych.

Zioła kolendry

Zioło o wyjątkowo przyjemnym aromacie. Uprawiane w doniczkach wprowadza przyjemy zapach do kuchni. Wykazuje działanie pobudzające apetyt i rozkurczające.

Zioła lubczyku

Lubczyk ma właściwości wykrztuśne, jest skutecznym środkiem wspomagającym działanie układu moczowego.

Zioła majeranku

Majeranek ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmaga wydzielanie soków trawiennych i reguluje pracę układu pokarmowego. Ma również działanie uspokajające, a olejek majerankowy jest używany do inhalacji podczas zapaleń górnych dróg oddechowych.

Zioła melisy

Melisa ma wszechstronne zastosowanie jako zioło lecznicze. Działa uspokajająco, pomagając zwalczyć bezsenność i stres. Uśmierza bóle głowy, ma pozytywny wpływ na układ trawienny i krwionośny. Wspomaga również koncentrację.

Zioła mięty

Mięta ma działanie przeciwskurczowe i pobudzające. Wzmaga wydzielanie soków żołądkowych co wspomaga trawienie. Napar z mięty stosuje się powszechnie w dolegliwościach żołądkowych, w przypadku niestrawności. Używa się go również do płukania jamy ustnej i gardła.

Zioła oregano

Oregano posiada lecznicze właściwości dezynfekcyjne, ma również działanie rozkurczowe. Olejek tymolowy zawarty w roślinie pomaga w leczeniu ran skóry, wywar z ziela oregano stosuje się również do płukania gardła.

Pietruszka zwyczajna

Pietruszka ma właściwości antybakteryjne, działa regulująco i wspomagająco na układ trawienny i moczowy. Z powodu wysokiej zawartości żelaza jest zalecana jako ważny element diety dla osób z anemią

Zioła rozmarynu

Rozmaryn ma właściwości odkażające, jego spożywanie wzmacnia organizm. Według niektórych ma bardzo dobry wpływ na pamięć.

Zioła szałwii

Szałwia ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, wpływa regulująco na pracę układu pokarmowego. Działa uspokajająco, obniża poziom cukru we krwi.

Zioła tymianku

Tymianek jako roślina lecznicza ma silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Dzięki właściwościom wykrztuśnym jest używany do leczenia chorób gardła.