Sos chutney z kolendrą

Składniki

6 - 8 łyżek świeżych listków kolendry
3 - 4 łyżki wiórków kokosowych
1- 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
1 mała papryczka chili
250ml jogurtu naturalnego
sok z cytryny
kminek
sól, cukier

Umyte i osuszone liście kolendry bardzo drobno siekamy. Dodajemy do nich starty na drobnej tarce imbir i wiórki kokosowe. Z papryczki chili dokładnie usuwamy pestki i gniazda nasienne, drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i jeszcze raz siekamy (można też zmiksować to wszystko razem, ale ja wolę siekane i rozcierane). Dodajemy jogurt a następnie przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, kminkiem, solą i cukrem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Sos podajemy do grilowanych lub pieczonych mięs i warzyw.