Sos Robert

Składniki

1 czerwona cebula
2 - 3 kiszone ogórki
100g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
nała puszka koncentratu pomidorowego
250ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka musztardy
2 łyżki świeżych liści majeranku
500ml bulionu mięsnego

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy boczek się wytopi odlewamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i kiszone ogórki. Po minucie dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dolewamy czerwone wino i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zredukuje objętość o połowę. Dodajemy bulion, wyciśnięty czosnek i majeranek. Gotujemy aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Sos Robert podajemy do smażonych, pieczonych lub grilowanych mięs - wołowiny lub wieprzowiny. Dobrze komponuje się z dziczyzną.