Słodki sos chili do potraw orientalnych

Składniki

1 główka czosnku
6 - 10 papryczek chili
1 kawałek świeżego imbiru
pęczek świeżej kolendry
4 - 5 łodyg trawy cytrynowej
2 limonki
300 - 400g brązowego cukru
4 - 5 łyżek sosu sojowego
2 - 3 łyżeczki curry

Oczyszczamy papryczkę chili z nasion, obieramy ze skórki imbir i czosnek. Wkładamy wszystko do blendera, dodajemy startą na bardzo drobnej tarce skórkę z limonek (trzeba je przed tym porządnie umyć). Dodajemy kolendrę i trawę cytrynową, miksujemy na jednolitą masę (Ci, którzy nie lubią nowoczesnych wynalazków mogą wszystkie składniki bardzo drobno pokroić - sos trzeba będzie na koniec przetrzeć przez sitko). Cukier wsypujemy do rondelka i dolewamy 250ml wody. Podgrzewamy na wolnym ogniu lekko mieszając aż do wrzenia. Gotujemy około 5 minut. Kiedy zawartość garnka lekko zgęstnieje dodajemy pastę (albo posiekane składniki) i gotujemy przez około 10 minut, Następnie dodajemy sok wyciśnięty z limonek, sos sojowy i curry. Dolewamy 250 - 400ml wody (w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać) i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Wystudzony sosmożna przechowywać w słoiku w lodówce.
Sos można wykorzystywać do kurczaka i owoców morza lub warzyw.