Schab faszerowany białym serem

Składniki

1 kg schabu
250g białego półtłustego sera
2 żółtka
100g orzechów włoskich
3 łyżki świeżych liści tymianku
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Marynata do mięsa
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych liści majeranku
sól, pieprz

Łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym, dodajemy wyciśnięty lub starty na drobnej tarce czosnek i siekany majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Schab wkładamy do plastikowej torebki i zalewamy marynatą. Szczelnie zamykamy torebkę i parokrotnie wstrząsamy, żeby rozprowadzić marynatę po całej powierzchni mięsa. Odkładamy do lodówki.
Biały ser rozgniatamy w misce. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i tymianek oraz żółtka. W moździerzu rozgniatamy orzechy i dodajemy do masy serowej. Dokładnie mieszamy do uzyskania jesnolitej konsystencji.
W zamarynowanym schabie robimy szerokie rozcięcie, w którym umieścimy serowy farsz. Jeżeli przygotujemy więcej nadzienia można wyciąć kawałek mięsa ze środka aby zmieścił się cały farsz. Przekładamy masę serową do plastikowej torebki i odcinamy jej róg. Przy pomocy tak zrobionego „rękawa cukierniczego" nadziewamy schab. Na patelni rozgrzewamy oliwęi obsmażamy schab na złoty kolor. Przekładamy mięso do brytfanny i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.