Sałatka Fa Mung

Składniki (4 - 6 osób):

1 opakowanie kiełków fasoli Mung (150g)
1/2 główki kapusty pekińskiej
3 - 4 średnie marchewki
2 - 3 mandarynki

Sos
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru
curry, imbir goździki do smaku

Kapustę pekińską kroimy w wąskie słupki długości 3 - 4 cm. W salaterce mieszamy z kiełkami fasoli Mung. Obieramy marchewki i kroimy na kawałki 3 - 4cm. Obieraczką do jarzyn ściągamy z nich wąskie plasterki (tylko z zewnętrznej warstwy - rdzeń jest włóknisty i mniej słodki). Obieramy mandarynki, cząstki obieramy z białej skórki i dodajemy do reszty składników.
Sos
Wyciśnięte soki wlewamy do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i przyprawy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos nieco zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko, studzimy i dodajemy do sałatki.