Sałata po włosku

Składniki (4 - 6 osób)

1 ciabatta
1 sałat rzymska (można użyć innego gatunku lub mieszaniny kilku rodzajów sałat)
1 czerwona cebula
2 - 3 łyżki świeżej bazylii
oliwa z oliwek

sos
oliwa z oliwek
czerwony ocet winny
3 łyżki startego sera Pecorino
1 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka świeżego oregano
1 łyżka świeżej bazylii
sól, pieprz

Ciabatę kroimy w dużą kostkę, moczymy w oliwie i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. W tym czasie należy przygotować sos - zmieszać oliwę z octem winnym w proporcjach 2:1, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Porwać liście sałaty na mniejsze kawałki, dodać cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i bazylię. Wymieszać, dodać sos, na wierzch posypać grzankami z ciabatty.