Ryż z kiełkami fasoli Mung

Składniki (4 - 6 osób)

2 opakowania kiełków fasoli Mung (300g)
1 opakowanie kiełków lucerny (50 - 75g)
1/2 szklanki rodzynek
2 średnie marchewki
2 szklanki ryżu
1 łyżeczka curry

Sos
25ml jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
1 mała cebula
1 łyżka musztardy
1 łyżka kaparów
1 łyżka świeżych liści kolendry
sól, pieprz

Ryż przepłukać wodą i wrzucić do garnka, zalać 41/2 szklanki wody. Dodać łyżeczkę curry i łyżkę oliwy z oliwek. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie do garnka dosypać kiełki fasoli Mung i pod przykryciem gotować jeszcze 3 - 4 minuty a potem wystudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą i poczekać aż napęcznieją. Odcedzić i odcisnąć nadmiar wody. Marchewki ugotować i pokroić w cienkie słupki. Dodać do ryżu i wymieszać.
Zmieszać jogurt, sok z cytryny i musztardę. Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do sosu. Następnie dodać rozgniecione kapary, kiełki lucerny i kolendrę. Wymieszać sos i polać nim ryż. Odstawić do lodówki na 30 minut. Przed podaniem posypać kiełkami lucerny.