Rozmaryn

Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) to roślina o drobnych, ciemnozielonych listkach przypominających trochę igły. Na terenach, z których pochodzi (Europa południowa, wybrzeże Morza Śródziemnego) może rosnąć jako wieloletni krzew o drewniejących łodygach o wysokości kilku metrów.

Rozmaryn ma właściwości odkażające, jego spożywanie wzmacnia organizm. Według niektórych ma bardzo dobry wpływ na pamięć.

Rozmaryn, posiadający silny, niemal żywiczny aromat, najczęściej dodawany jest do pieczonych mięs i ryb (zwłaszcza tłustych). Może być dodatkiem do grzybów, sosów(np. pomidorowego) czy zup. Pasuje do gotowanych warzyw (proszę dorzucić na parę minut gałązki rozmarynu do gotującej się w wodzie marchewki) i niekiedy do sałatek. Rozmaryn dodaje się do pasztetów i kiełbas, jest typową przyprawą do dziczyzny.

Rozmaryn lubi się z... ziemniakami - lekko obgotowane ziemniaki wyłożyć na blachę, po której przekrojonym ząbkiem czosnku rozprowadzono wcześniej oliwę. Obficie posypać rozmarynem i przyprawić solą, wymieszać wszystko na blasze. Piec do zrumienienia, podawać jako dodatek do mięs.

 

Polecana do: