Roladki z mielonego mięsa

Składniki (4 - 6 osób)

600 - 800g mielonego mięsa (najlepiej pół na pół wołowego i wieprzowego)
pokrojony w dość grube plastry boczek
2 jajka
1 - 2 łyżki mąki
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki świeżych listków majeranku
150 - 200g żółtego sera
suszone pomidory
sól, pieprz

Mielone mięso wyrabiamy na jednolitą masę z jajkami i mąką. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Ser i suszone pomidory kroimy w wąskie, dość grube paski. Z mięsa formujemy kulki a potem rozgniatamy na płaskie placuszki. Na środku układamy kawałek sera, na nim plasterek pomidora a na wierzchu jeszcze jeden kawałek sera. Zwijamy mięso w rulonik, obwijamy go plastrem boczku i mocujemy całość wykałaczką. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.