Pulpeciki z tymiankiem

Składniki (4 - 5 osób)

500g mielonego mięsa (rodzaj według uznania)
1 jajko
1 mała papryka
1 cebula
3 - 4 pieczarki
2 - 3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego tymianku
kilka suszonych grzybów
500ml bulionu warzywnego

Paprykę, cebulę, pieczarki i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy je do mielonego mięsa, wbijamy jajko i dodajemy tymianek, dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie pulpeciki i krótko obsmażamy z dwóch stron. Po usmażeniu wszystkich na pustą patelnię (z pozostałościami po smażeniu) wlewamy bulion, wrzucamy pokruszone grzyby (można dodać jeszcze trochę świeżego tymianku) i doprowadzamy do wrzenia (tak powstały sos można trochę zagęścić mąką). Zmniejszamy ogień i do sosu wkładamy pulpeciki (jeżeli patelnia jest zbyt mała przekładamy wszystko do większego garnka). Dusimy pod przykryciem około 30 minut.