Pstrąg z blachy z melisą

przepis ze strony www.przepisy.net

Składniki (4 - 6 osób)

4 pstrągi
4 gałązki melisy
1000g masła
2 - 3 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki siekanej melisy
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz

Masło ucieramy z solą, siekaną melisą i odrobiną soku z cytryny. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Oczyszczone, umyte i osuszone ryby obficie skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem i wyciśniętym lub startym czosnkiem. Do środka każdej ryby włożyć gałązkę melisy i trochę masła. Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Piec w temperaturze 180 - 200 stopni przez 30 - 40 minut. Ryby można przewtócić w trakcie pieczenia i polać wytopionym masłem