Faszerowana cukinia

Kuskus zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Cukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąższ.

Focaccia

Focaccia to tradycyjne włoskie pieczywo. Istnieje w wielu odmianach w różnych regionach Włoch. Niekiedy zamiast rozmarynu dodaje się szałwię. Podawana na ciepło jako przekąska przed daniem głównym, najczęściej moczy się ją w oliwie.

Gaspacho

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na bardzo małe kawałki. Pozostałe warzywa (ogórka, paprykę, dymkę razem ze szczypiorkiem i czosnek) również kroimy w bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do pomidorów

Grilowane pomidory z bazylią

Umyte pomidory kroimy na połówki. Czosnek wyciskamy na prasce i mieszamy z 4 - 5 łyżkami oliwy

Grilowany bakłażan z pomidorami i mozarellą

Umyte bakłażany obgotowujemy w osolonej wodzie (2 – 3 minuty). Kroimy wzdłuż na połówki i układamy płaską stroną na grilu.

Guacamole – pasta z awokado

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąc pestki i odcisnąć sok. Miąższ bardzo drobno posiekać. Awokado obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki i skropić sokiem z cytryny.

Jajecznica z estragonem

Roztrzepać jajka, dodać do nich drobno posiekany estragon i szczypiorek.

Kalafior w sosie ziołowym

Oczyszczonego z liści i głąba kalafiora ugotować w całości w osolonej wodzie (około 30 minut).

Kapusta z grzybami

pokrojone grzyby. Dusimy na wolnym ogniu aż zmiękną.

Kotleciki wołowe z fasolą po meksykańsku

Drobno siekamy cebulę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli. Do wołowiny dodajemy wyciśnięty czosnek, drobno posiekane chili, kmin rzymski, jajka.