Sos cytrynowy z melisą

Dokładnie mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy umytą i bardzo drobno posiekaną melisę. Ze sparzonej cytryny ścieramy skórkę a z owocu wyciskamy sok.

Sos jogurtowy z miętą

Obieramy ogórka i ścieramy go na tarce (można go nieco odcisnąć, żeby nie był zbyt wodnisty). Do jogurtu dodajemy startego ogórka i drobno posiekaną miętę.

Sos Pesto

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę.

Sos Robert

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy boczek się wytopi odlewamy nadmiar tłuszczu.

Surówka warzywna z tofu

Rozmaryn barszo dokładnie siekamy, mieszamy z mieloną słodką papryką. W tej mieszance obtaczamy tofu pokrojone w kostkę.

Surówka z awokado i kiełkami lucerny

Myjemy i osuszamy liście szpinaku, dodajemy rzodkiewki pokrojone w półplasterki i paprykę pokrojoną w słupki.

Surówka z białej kapusty z melisą

Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i odstawić na kilka minut. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać posiekaną dymkę i rzodkiewki pokrojone w półplasterki.

Surówka z kiełków słonecznika

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przygotować sos dokładnie mieszając olej i sok z cytryny, dodając zioła i przyprawiając do smaku.

Surówka z marchewki i kiełków brokuła

Obrane marchewki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, odajemy posiekany szczypiorek i kiełki brokuła.

Słodka marynata ziołowa

Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Dodajemy siekane zioła i ziarna pieprzu rozgniecione trzonkiem noża. Dokładnie mieszamy.