Sałatka z kurczaka

Sezam prażymy na patelni na złoty kolor. Przygotowujemy sos – mieszamy musztardę, miód i sok z cytryny, następnie powoli dodajemy oliwę intensywnie mieszając.

Sałatka z rukoli i mięty z truskawkami

Rukolę myjemy i rwiemy liście na mniejsze kawałki. Dodajemy umyte liście mięty.

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatę lodową i rukolę myjemy i odsączamy, rwiemy na mniejsze kawałki.

Sałatka ziołowa z kiełkami

Jogurt, oliwę i sok z cytryny zmieszać w proporcjach 5:3:1, doprawić do smaku.

Schab faszerowany białym serem

Łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym, dodajemy wyciśnięty lub starty na drobnej tarce czosnek i siekany majeranek.

Smażona dynia z rozmarynem

Obraną dynię pokroić w dużą kostkę, polać oliwą i doprawić solą i pieprzem.

Sos tzatziki

Ogórka ścieramy na drobnej tarce i odciskamy wodę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i bardzo drobno posiekaną pietruszkę i koperek (można dodać świeże zioła wedle uznania).

Sos Bearnaise (bearneński)

Estragon, szczypiorek, pietruszkę i szalotkę drobno siekamy. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem i octem i gotujemy na wolnym ogniu aż połowa płynu odparuje.

Sos Chimichurri

Papryczki jalapeno bardzo drobno siekamy z czosnkiem, Dodajemy siekaną pietruszkę i oregano.

Sos chutney z kolendrą

Umyte i osuszone liście kolendry bardzo drobno siekamy. Dodajemy do nich starty na drobnej tarce imbir i wiórki kokosowe.