Sałata z kiełkami rzodkiewki

"Wiosna" na talerzu przez cały rok

Sałatka brokułowa z kiełkami fasoli Mung i słonecznika

Brokuły obgotować w osolonej wodzie (przez 4 - 5 minut). Sparzyć kiełki fasoli Mung, pieczarki pokrooić na kawałki i lekko podsmażyć na oliwie. Wystudzić wszystkie składniki.

Sałatka Caprese

Pomidory i ser mozarella pokroić w plasterki (pomidory najlepiej pokroić w poprzek gniazd nasiennych – nie będą z nich „wypływały” środki).

Sałatka Fa Mung

Kapustę pekińską kroimy w wąskie słupki długości 3 - 4 cm. W salaterce mieszamy z kiełkami fasoli Mung. Obieramy marchewki i kroimy na kawałki 3 - 4cm

Sałatka ryżowa na słodko

Ryż ugotować na sypko dodając curry i odrobinę oliwy z oliwek. Rodzynki zalać gorącą wodą, poczekać aż namiękną i odsączyć na sitku.

Sałatka Shirazi

Umyte i obrane warzywa kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z sokiem z limonki w proporcjach 3:1, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz robiąc sos.

Sałatka z awokado i pomidorów

Oliwę z oliwek wymieszać z octem winnym w proporcjach 2:1, dodać pozostałe składniki sosu, doprawić do smaku.

Sałatka z awokado i rukoli

Rukolę płuczemy, odsączamy i dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do salaterki. Awokado obieramy ze skórki i dzielimy na 8 części.

Sałatka z brokuła i gruszek

Dzielimy brokuła na mniejsze różyczki i gotujemy go w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soki i 1 łyżeczki cukru. Odsączamy i przelewamy zimną wodą.

Sałatka z buraków i pomarańczy

Buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odsączamy, obieramy i kroimy w plasterki. Dymkę kroimy w półplasterki (razem ze szczypiorkiem), dodajemy do buraków.