Pasztet z soczewicy

Soczewicę gotujemy w dużej ilości osolonej wody aż stanie się miękka i zacznie się rozpadać. Marchewkę, pietruszkę i selera gotujemy na miękko.

Pieczona dynia z fetą

Obraną dynię kroimy w kostkę. Do oliwy wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy mielone chili i kolendrę i szczyptę soli.

Pieczona papryka z kaparami

Rozcinamy papryki na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Lekko rozpłaszczamy połówki papryk i nacieramy je oliwą.

Pieczone buraki z rukolą

Buraki obieramy i każdy osobno zawijamy w folię aluminiową. Przed zamknięciem foli każdy z buraków posypujemy solą i skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny (lub octem balsamicznym).

Pieczone warzywa z rozmarynem

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze jawałki. Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować przez 2 – 3 minuty. Odcedzić, a następnie trochę wystdzić.

Pierś kurczaka z tymiankiem

Piersi kurczaka dzielimy na połówki, każdy kawałek rozbijamy tlekko tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Polędwiczki wieprzowe z kurkami i kiełkami słonecznika

Pomysł na odświętny obiad

Polędwiczki wieprzowe z lubczykiem

Wyciskamy lub ścieramy czosnek, mieszamy ze sobą składniki marynaty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy siekany lubczyk.

Pomidory z oregano

Pomidory umyć i przekroić w poprzek na połówki. Masło utrzeć z parmezanem, oregano i czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem.

Potrawka z kurczaka z warzywami