Rozgniatamy ser w miseczce, dodajemy drobno posiekane zioła i doprawiamy solą i pieprzem.
Ziołowy vinaigrette
Łączymy ze sobą bulion, oliwę i ocet w proporcjach 3:3:1. Zaczynamy podgrzewać na barszo wolnym ogniu.
Zupa cebulowa z szałwią
Do garnka wlewamy 2 – 3 łyżki oliwy i 2 – 3 łyżki masła. Kiedy masło się rozpuści dodajemy przeciśnięty czosnek i liście szałwii.
Zupa fasolowa
Corizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z cebulą i papryką również pokrojonymi w kostkę.
Zupa kartoflana
Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni (skórę trzeba odkroić i w całości wysmażyć). Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i mieszamy z boczkiem.
Zupa krem z groszku i kiełkami brokułu
Na zielono
Zupa paprykowa
Umyte i oczyszczone papryki kroimy na ćwiartki. Układamy je na blasze wyłożónej folią aluminiową, wyciskamy na nie 2 ząbki czosnku i obficie posypujemy bazylią.
Zupa z kiełkami fasoli Mung i kiełkami pora
Orientalnie...
Zupa z soczewicy z majerankiem
Opłukaną soczewicę gotujemy w 2,5 litra wody (usuwamy ewentualne zanieczyszczenia z powierzchni). Warzywa kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na oliwie.
Żurawinowa sałatka z rukoli i kiełków słonecznika
Umytą rukolę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do salaterki. Dodajemy kiełki słonecznika.