Słodki sos chili do potraw orientalnych

Oczyszczamy papryczkę chili z nasion, obieramy ze skórki imbir i czosnek.

Tabouleh

Kaszę kuskus wsypać do miski i zalać gorącą wodą. Odstawić aż kasza napęcznieje, ewentualnie odlać nadmiar wody.

Twarożek z kiełkami brokułu

Doskonała pasta do kanapek i krakersów. Można również podawać jako dip.

Twarożek z kiełkami rzodkiewki

Twaróg utrzeć na gładką masę - można dodać trochę śmietanki. Dodać opłukane na sitku i posiekane kiełki.

Twarożek ze świeżymi ziołami

Ser zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Wiosenne masło

Wszystkie „zielone” dodatki drobno posiekać. Masło podzielić na 4 – 5 części i po kolei wrzucać do szklanej miski.

Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów

Warzywa kroimy w plastry. Do miseczki wlewamy 5 – 6 łyżek oliwy, wyciskamy do niej czosnek.

Zielona pasta ze świeżym majerankiem

Czosnek i cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Przełożyć do miski, dodać jajka na twardo pokrojone na małe kawałki i drobno posiekany majeranek i natkę.

Zielone ogórki z kiełkami

Przygotować porcję Twarożku z... Ogórki umyć, obrać i odkroić końce. Pokroić na kawałki o długości 4 - 5 cm.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w łódeczki. Włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.