Kiełki i zioła - przepisy

Dla wielu sałata rukola, czy też kiełki to tylko i wyłącznie „nudna zielenina”. My staramy się dowieść, że dostępne w naszej ofercie produkty spożywcze mogą w niezwykły sposób ożywić danie, dodać mu nowego wyrazu. Przygotowaliśmy zbiór przepisów, które pomogą zrewolucjonizować dotychczasowy jadłospis albo choć odrobinę go urozmaicić. Wśród sprawdzonych receptur znajdują się propozycje dla miłośników różnego typu kuchni – od polskiej poprzez włoską i meksykańską aż po orientalną. Przygotowaliśmy przepisy, pozwalające rozpocząć przygodę z kuchnią pełną zielonych produktów spożywczych, aromatyczną, lekką i zdrową.


Burritos

Polędwicę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone cebule, paprykę i papryczkę chili.

Chłodnik z rzodkiewek

Oczyszczone rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.

Czerwona kapusta z kiełkami fasoli Mung

Na suchej patelni uprażyć ziarno sezamu. Kapustę poszatkować, marchewkę, pora i paprykę pokroić na drobne paseczki.

Faszerowana cukinia

Kuskus zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Cukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąższ.

Faszerowane pomidory z kiełkami rzodkiewki

Umyte rzodkiewki ścieramy na grubej tarce. Dodajemy je do białego sera z jogurtem i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Focaccia

Focaccia to tradycyjne włoskie pieczywo. Istnieje w wielu odmianach w różnych regionach Włoch. Niekiedy zamiast rozmarynu dodaje się szałwię. Podawana na ciepło jako przekąska przed daniem głównym, najczęściej moczy się ją w oliwie.

Gaspacho

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na bardzo małe kawałki. Pozostałe warzywa (ogórka, paprykę, dymkę razem ze szczypiorkiem i czosnek) również kroimy w bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do pomidorów

Grilowane pomidory z bazylią

Umyte pomidory kroimy na połówki. Czosnek wyciskamy na prasce i mieszamy z 4 - 5 łyżkami oliwy

Grilowany bakłażan z pomidorami i mozarellą

Umyte bakłażany obgotowujemy w osolonej wodzie (2 – 3 minuty). Kroimy wzdłuż na połówki i układamy płaską stroną na grilu.

Guacamole – pasta z awokado

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąc pestki i odcisnąć sok. Miąższ bardzo drobno posiekać. Awokado obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki i skropić sokiem z cytryny.