Potrawka z kurczaka z warzywami

Składniki:

300 g kiełków fasoli Mung

600 g filetów z piersi kurczaka

2 średnie marchewki

1/3 selera

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 niewielki por

250 ml śmietany do sosów

3 łyżki oliwy z oliwek

2-3 łyżki masła

1-2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, kolendra

 

Filety z piersi kurczaka pokroić w paski. Por i cebulę pokroić w półplasterki, marchew i seler w paski o długości 2-3 cm. Kurczaka przesmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, dodać cebulę, czosnek i resztę warzyw. Całość dusić do miękkości. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia i dodać kiełki fasoli Mung. Podawać z ryżem.