Polędwiczki wieprzowe z lubczykiem

Składniki (4 osoby)

500g polędwiczek wieprzowych

marynata
2 łyżka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki świeżego lubczyku
sól, pieprz

Wyciskamy lub ścieramy czosnek, mieszamy ze sobą składniki marynaty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy siekany lubczyk. Polędwiczki kroimy w grube plastry i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy mięso jest zamarynowane obsmażamy je krótko na silnie rozgrzanej patelni. Do resztek marynaty dodajemy 2 szklanki ciepłej wody i rozpuszczamy kostkę bulionową. Wkładamy mięso z powrotem na patelnię i zalewamy przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Przed podaniem można dodatkowo opruszyć świeżym lubczykiem.