Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to warzywo doskonale znane w polskiej kuchni. Dziko rosnąca w basenie Morza Śródziemnego obecnie uprawiana i dziko rosnąca niemalże na całym świecie.
Pietruszka ma właściwości antybakteryjne, działa regulująco i wspomagająco na układ trawienny i moczowy. Z powodu wysokiej zawartości żelaza jest zalecana jako ważny element diety dla osób z anemią.
W kuchni wykorzystuje się zarówno korzeń jak i zieloną natkę. Korzeń wchodzi w skład „włoszczyzny" i najczęściej jest wykorzystywany do gotowania zup, gotowany lub duszony może być składnikiem innych potraw (np. gulaszu). Zielona natka to świeży i bardzo dekoracyjny dodatek do sałatek, kanapek oraz wielu gotowanych i pieczonych warzyw i mięs.
Pietruszka lubi się z... wszyscy lubią się z pietruszką - jej wesoła zieleń zdecydowanie poprawia apetyt i jest cenna, zwłaszcza zimą!