Pieczone warzywa z rozmarynem

Składniki (6 - 8 osób)

500g ziemniaków
500g marchewki
500g buraków
2 - 3 średnie pietruszki
1 średni seler
1 - 2 łzki świeżego rozmarynu
2 - 3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek

ewentualne dodatki
cukinia
bakłażan
papryka

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze jawałki. Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować przez 2 - 3 minuty. Odcedzić, a następnie trochę wystdzić. Na blachę do pieczenia wylać 3 - 4 łyżki oliwy, wycisnąć czosnek i wymieszać. Na blachę wyłożyć obgotowane warzywa i wymieszać z oliwą, doprawić do smaku. Piec w temperaturze 180 - 200 stopni ok 40 minut (warzywa powinny być chrupkie z wierzchu i miękkie w środku).
Jeżeli chcemy dodać cukinię, bakłażana lub paprykę należy je umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (bakłażana dodatkowo obgotować w osolonej wodzie). Dodać na blachę około 15 minut przed zakończeniem pieczenia. Dodać rozmaryn i dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do mięsnego dania głównego.

Jeżeli coś zostanie...

Jeżeli warzywa zostaną po posiłku można je wykorzystać w inny sposób. Warzywa (połowa z nich to powinny być ziemniaki, można dodać trochę gotowanych) rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać 1 - 2 jajka (w zależności od ilości warzyw), dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Formować małe, cienkie placuszki i smażyć na patelni. Podawać jako ciepłą przekąskę.