Pieczone buraki z rukolą

Składniki (4 - 6 osób)

1 opakowanie świeżej rukoli (100g)
50 - 60 dkg buraków
1 opakowanie owczego sera (lub sera Feta)
2 - 3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny (lub ocet balsamiczny)
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Buraki obieramy i każdy osobno zawijamy w folię aluminiową. Przed zamknięciem foli każdy z buraków posypujemy solą i skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny (lub octem balsamicznym). Pieczemy w temperaturze 150 C przez około 40 - 50 minut (buraki muszą być miękkie - czas pieczenia zależy od temperatury i wielkości buraków). Rukolę dzielimy na mniejsze cząstki i rozkładamy na płaskim półmisku. Na wierzch ywkładamy upieczone i pokrojone w niewielkie kawałki buraki. Ser kroimy w niewielką kostkę i posypujemy nim buraki (wierzch można przybrać kilkoma niewielkimi listkami rukoli). Czosnek wygniatamy do miseczki, mieszamy z 2 - 4 łyżkami oliwy. Doprawiamy pieprzem i solą (proszę najpierw spróbować kawałek buraka, żeby całość nie była zbyt słona). Tak przyprawioną o;iwą polewamy surówkę.