Pieczona papryka z kaparami

Składniki

3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
2 - 3 łyżki kaparów
3 łyżki świeżych liści majeranku
1 łyżka świeżych liści bazylii
2 - ząbki czosnku
5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu balsamicznego
sól, pieprz

Rozcinamy papryki na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Lekko rozpłaszczamy połówki papryk i nacieramy je oliwą. Pieczemy w piekarniku (albo na grilu) aż skórka mocno się przypiecze. Zdejmujemy skórkę i kroimy na mniejsze paski, rozkładamy je na półmiskui. Zioła siekamy drobno razem z czosnkiem, posypujemy upieczoną paprykę. Posypujemy kaparami i polewamy oliwą zmieszaną z octem winnym. Przed podaniem dobrze jest danie schłodzić w lodówce.