Pasztet z soczewicy

Składniki

1 paczka zielonej soczewicy
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 cebule
3 ząbki czosnku
mała puszka koncentratu pomidorowego
4 jajka
3 - 4 łyżki świeżej bazylii
1/2 szklanki oliwy
szczypta zmielonej ostrej papryki
sól, pieprz

Soczewicę gotujemy w dużej ilości osolonej wody aż stanie się miękka i zacznie się rozpadać. Marchewkę, pietruszkę i selera gotujemy na miękko. Ugotowane warzywa bardzo drobno siekamy. Siekamy czosnek i cebulę. Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie aż się zrumienią. Następnie łączymy je z soczewicą, dodajemy siekaną bazylię i doprawiamy do smaku. Do warzywnej mieszanki dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.