Pasta z cieciorki

Składniki

1 puszka cieciorki
250g kiełbasy chorizo (można użyć pikantnego salami)
1 cebula
mały słoiczek czarnych oliwek
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki świeżych liści tymianku
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
chleb na grzanki
ewentualnie bulion

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy drobno pokrojone chorizo i czarne oliwki. Po chwili dodajemy oliwę wymieszaną z octem winnym. Smażymy jeszcze 5 minut a potem odstawiamy do ostudzenia. Cieciorkę rozgniatamy widelcem i mieszamy z zawartością patelni. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta można ją trochę rozcieńczyć bulionem. Dodajemy siekany tymianek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Pastę nakładamy na grzanki z chleba.