Oregano

Oregano zwane też lebiodką pospolitą (Origanum vulgare) to roślina występująca w Europie, Afryce Północnej i Azji. Często nazywane „dzikim majerankiem", wydziela charakterystyczny, intensywny zapach, który zawdzięcza olejkom eterycznym (czasami na liściach można dostrzec gruczoły wydzielające te olejki).

Oregano posiada lecznicze właściwości dezynfekcyjne, ma również działanie rozkurczowe. Olejek tymolowy zawarty w roślinie pomaga w leczeniu ran skóry, wywar z ziela oregano stosuje się również do płukania gardła.

W kuchni oregano używa się do przyprawiania wszelkiego rodzaju mięs, dodaje się je do sosów i przyprawiania sałatek. Idealnie komponuje się z serami (na przykład w pizzy czy foundee), jest dobrym dodatkiem do pieczonych ryb i owoców morza. Oregano wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich.

Oregano lubi się z... żółtym serem - tost z serem posypanym oregano to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych przekąsek. Oregano jest nieodłącznym składnikiem pizzy, dobrze komponuje się również z żółtym serem na zimno.

 

Polecana do: