Omlet z ziołami

Składniki (4 - 5 osób)

5 jajek
mleko
mąka
4 łyżki tartego, żółtego sera (pecorino, parmezan, gran padano)
2 średnie pomidory
1/2 papryki
3 łyżki świeżych siekanych ziół
ewentualne dodatki al gusto (siekana natka pietruszki, drobno pokrojona wędlina lub bekon itp.)
sól, pieprz

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego. Dodać pianę z białek delikatnie mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Zioła i natkę drobno posiekać i dodać do ciasta (część można zostawić do przybrania omleta). Dodać ser i ewentualnie wędlinę lub bekon., dokładnie wymieszać.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plastry. Paprykę pokroić na małe kawałki.
Rozgrzać oliwę na patelni i wylać porcję ciasta na omlet. Posypać krojoną papryką i położyć na wierzch plastry pomidora. Smażyć pod przykryciem 4 - 5 minut. Odwrócić omlet i smażyć jeszcze 2 minuty. Posypać siekanymi ziołami i natką.