Oliwa ziołowa

Oliwa ziołowa powstaje poprzez moczenie w niej ziół, dzięki czemu przejmuje ona ziołowy aromat i smak. Do aromatyzowania oliwy można używać różnych ziół - bazylii, oregano, majeranku, rozmarynu, tymianku i innych. Można też tworzyć mieszanki tych ziół. Aby wzbogacić smak oliwy możemy dodać czosnek, pieprz, ostrą paprykę czy ziele angielskie.

Pęczek świeżych ziół należy umyć i osuszyć. Następnie należy zioła trochę zgnieść (np. wałkiem albo rączką noża) - dzięki temu zioła łatwiej uwolnią zawarte w nich olejki, które zostaną wyciągnięte przez oliwę. Zioła (wraz z ewentualnymi dodatkami) należy włożyć do słoika i zalać oliwą. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy na 10 - 14 dni w ciepłe miejsce. Raz na 2 - 3 dni zawartość słoika należy zamieszać. Po dwóch tygodniach oliwę przecedzamy i przelewamy do zamykanej butelki.

Oliwę ziołową można używać jako bazę do sosów, dodawać do sałatek i surówek. Można na jego bazie robić marynaty i sosy do mięs.