Ocet ziołowy

Octy ziołowe, podobnie jak oliwa z dodatkiem ziół, to doskonała baza do sosów i dobry dodatek do sałatek. Można je również z powodzeniem stosować jako składnik do marynat do mięs. Do zrobienia octu ziołowego należy użyć octu winnego lub jabłkowego. Umyte i lekko zgniecione zioła wkładamy do słoika i zalewamy lekko podgrzanym octem (nie należy go doprowadzać do wrzenia). Złoik szczelnie zamykamy pokrywką odporną na działanie kwasu. Stawiamy go w ciepłym nasłonecznionym miejscu na 2 tygodnie. Zawartość słoika należy wstrząsnąć co 2 - 3 dni. Kiedy ocet przejdzie aromatem ziół zlewamy go do szczelnie zamykanej butelki. Do środka można włożyć kilka gałązek świeżych ziół.
Do zrobienia aromatycznego octu można użyć bazylii, tymianku, rozmarynu, majeranku, oregano lub mieszanki ulubionych ziół.