Mus czekoladowy z miętą

Składniki (6-8 porcji)

2 tabliczki gorzkiej czekolady
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki masła
pęczek świeżej mięty
ewentualnie likier miętowy

Do rondelka wstawionego do garnka z gotującą się wodą wkładamy masło. Umyte i osuszone liście mięty (bez łodyżek) rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do rozpuszczonego masła. Po chwili dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (jeżeli jest zbyt gęsta można dodać trochę wody i rozmieszać). Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (dobrze jest dodać szczyptę soli). Piana musi być dobrze ubita - to właśnie ona nada musowi lekkość i puszystość. W dużej misce (w niej będziemy łączyć wszystkie składniki) ucieramy żółtka z cukrem na gładką masę. Do żółtek bardzo powoli dodajemy masę czekoladową intensywnie mieszając, żeby żółtka się nie zważyły. Następnie dodajemy powoli pianę, delikatnie mieszając. Kiedy masa ma jednolitą konsystencję przelewamy ją do pucharków i odstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Przed podaniem ozdabiamy gałązką świeżej mięty i startą na grubej tarce czekoladą. Żeby mus miał bardziej wyrazisty smak możemy dodać 1 - 2 łyżeczki likieru miętowego.