Mieszanka ziół prowansalskich

Ziołami prowansalskimi nazywamy mieszankę różnych ziół przyprawowych, która wzięła swoją nazwę od jednego z regionów Francji gdzie została skomponowana. W jej skład wchodzą: bazylia, cząber, majeranek, mięta, oregano, rozmaryn, szałwia i tymianek. Przygotowanie mieszanki polega na zmieszaniu ze sobą jednakowych ilości wszystkich składników. Można zmienić proporcje i dodać większą ilość jednego lub kilku ziół - w ten sposób można uzyskać mieszankę o bardziej intensywnym charakterze jednego z ziół. Najlepiej jest oczywiście użyć świeżych ziół, co nada mieszance niezwykły aromat i smak. Można też ususzyć odpowiednie zioła i wykorzystywać przyprawę w miarę potrzeby.
Zioła prowansalskie są wykorzystywane powszechnie w kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej. Są składnikiem sosów i farszów, używa się ich do przyprawiania sałatek, zup, mięs, drobiu i ryb. Można nimi doprawiać twarogi i potrawy z jajek.