Melisa

Melisa lekarska, (Melissa officinalis L.) to bylina rosnąca dziko w basenie Morza Śródziemnego oraz w Azji Środkowej. Współcześnie uprawiana w całej Europie, również w Polsce. Bylina osiąga wysokość do 60cm, ma sercowate liście w kolorach od ciemnozielonego do żółtozielonego. W Polsce znana jest także jako rojownik albo pszczelnik - wiąże się to z faktem, że olejek z melisy intensywnie wabi pszczoły; jest również rośliną miododajną.

Melisa ma wszechstronne zastosowanie jako zioło lecznicze. Działa uspokajająco, pomagając zwalczyć bezsenność i stres. Uśmierza bóle głowy, ma pozytywny wpływ na układ trawienny i krwionośny. Wspomaga również koncentrację.

W kuchni wykorzystywana przez swój świeży cytrynowy aromat (mają go tylko świeże liście). Melisę dodaje się do świeżych sałatek, może być stosowana jako zamiennik trawy cytrynowej.

melisa lubi się z... cytryną - ze względy na swój cytrynowy aromat melisa wzmacnia smak i zapach tego cytrusowego owocu. Jest niezastąpiona w przyrządzaniu sosów i marynat o rześkim, cytrynowym posmaku.

 

Polecana do: