Majeranek

Majeranek (Origanum majorana L.) pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, obecnie jest uprawiany w wielu krajach. Roślina może osiągnąć 50 cm wysokości, łodygi są gęsto pokryte drobnymi listkami.

Majeranek ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmaga wydzielanie soków trawiennych i reguluje pracę układu pokarmowego. Ma również działanie uspokajające, a olejek majerankowy jest używany do inhalacji podczas zapaleń górnych dróg oddechowych.

Ziele majeranku stosuje się do przyprawiania zup (fasolowej, grochowej, żurku), a także do mięs, kiełbas i wędlin. Ze względu na dobre oddziaływanie na proces trawienia dodaje się go głównie do dań ciężkich i tłustych - baraniny, gęsiny. Majeranek wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich.

Majeranek lubi się ze... schabem - majeranek powinien być podstawowym składnikiem panierki do kotletów schabowych i marynaty do karkówki.

 

Polecana do: