Lubczyk

Lubczyk (Levisticum officinale) to roślina pochodząca najprawdopodobniej z terenów obecnego Iranu i Afganistanu. W swoich rodzinnych stronach może osiągać nawet wysokość 2 metrów, ma ciemnozielone, połyskujące liście. Według ludowych wierzeń lubczyk dodawany do potraw miał wzbudzić miłosne uczucia u spożywającej je osoby.

Lubczyk ma właściwości wykrztuśne, jest skutecznym środkiem wspomagającym działanie układu moczowego.

W kuchni liście lubczyka stosowane są przede wszystkim jako dodatek do zup (wchodzi w skład przyprawy „Maggi"). Czasami stosuje się go do mięs i sosów. Może być również wykorzystywany jako dodatek do parzenia herbaty (z dodatkiem miodu), można też zrobić z niego nalewkę.

Lubczyk lubi się z... rosołem - dodanie kilku świeżych liści do tej zupy nada jej niepowtarzalny smak i aromat.

 

Polecana do: