Leczo z kabaczkiem

Składniki

3 papryki (różnokolorowe)
1 mały kabaczek
1 cukinia
2 cebule
2 - 3 ząbki czosnku
5 - 6 pomidorów
2 - 3 kawałki pikantnej kiełbasy
2 - 3 łyżki świeżego oregano
sól, pieprz
odrobina pikantnej papryki

Do sporego garnka nalewamy 3 - 4 łyżki oliwy i rozgrzewamy ją. Następnie zaczynamy smażyć warzywa - drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją przedtem trochę podsmażyć). Następnie dodajemy pokrojone pomidory i pokrojone w kostkę kabaczka i cukinię. Kiedy pomodpry puszczą wodę zmniejszamy ogień i zaczynamy dusić warzywa. Doprawiamy do smaku, dodajemy siekane oregano. Leczo dusimy przez około 30 minut. Podajemy na ciepło z chlebem lub ziemniakami.