Guacamole – pasta z awokado

1 łyżka posiekanych listków świeżej kolendry
2 dojrzałe awokado
3 średnie pomidory (albo mała puszka krojonych pomidorów)
2 - 3 łyżki soku z cytryny
1 mała cytryna
1 - 2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ewentualnie al gusto 1 mała papryczka chili

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąc pestki i odcisnąć sok. Miąższ bardzo drobno posiekać. Awokado obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki i skropić sokiem z cytryny. Rozetrzeć na jednolitą masę. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać (można też zetrzeć na drobnej tarce albo przecisnąć przez wygniatarkę do czosnku). Jeżeli chcemy dodać chili należy z nim postąpić tak samo (należy DOKŁADNIE oczyścić chili z pestek i białych części). Wymieszać i utrzeć ze sobą wszystkie składniki, dodać posiekaną kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Guacamole służy jako dodatek do taco i burito. Można je również wykorzystywać jako dip do chipsów, krakersów albo warzyw.