Grilowany bakłażan z pomidorami i mozarellą

Składniki (4 - 6 osób)

2 - 3 średnie bakłażany
4 - 5 średnich pomidorów
150 - 200g sera mozarella
50 - 100g czarnych oliwek
3 - 4 łyżki świeżej bazylii
1 - 2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Umyte bakłażany obgotowujemy w osolonej wodzie (2 - 3 minuty). Kroimy wzdłuż na połówki i układamy płaską stroną na grilu. Grilujemy 4 - 5 minut aż warzywa zmiękną i trochę się przypieką. Wycinamy środki (tak, żeby powstały wydrążone „łódeczki") i kroimy miąższ w drobne kawałki. Do pokrojonego bakłażąna dodajemy pokrojone pomidory, siekane oliwki i bazylię i wyciśnięty czosnek. Mieszamy farsz dodając 2 - 3 łyżki oliwy i przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Napełniamy farszem wydrążone bakłażąny, na wierzch układamy plastry mozarelli. Grilujemy na tacce przez 15 - 20 minut. Ozdabiamy wierzch świeżą bazylią i siekanymi oliwkami.