Gotuj z tymiankiem

Mieszanka ziół prowansalskich

Ocet ziołowy

Octy ziołowe, podobnie jak oliwa z dodatkiem ziół, to doskonała baza do sosów i dobry dodatek do sałatek. Można je również z powodzeniem stosować jako składnik do marynat do mięs.

Oliwa ziołowa

Oliwa ziołowa powstaje poprzez moczenie w niej ziół, dzięki czemu przejmuje ona ziołowy aromat i smak. Do aromatyzowania oliwy można używać różnych ziół – bazylii, oregano, majeranku, rozmarynu, tymianku i innych. Można też tworzyć mieszanki tych ziół.

Omlet z ziołami

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Z żółtek, mleka i mąki rozrobić ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Panierowany ser

Ser dzielimy na porcje (żółty na plastry grubości 1 cm, camembert na mniejsze kawałki). Bułkę tartą mieszamy z mąką w proporcjach 2:1, dodajemy ziekane zioła.

Pasta z cieciorki

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy drobno pokrojone chorizo i czarne oliwki. Po chwili dodajemy oliwę wymieszaną z octem winnym.

Pierś kurczaka z tymiankiem

Piersi kurczaka dzielimy na połówki, każdy kawałek rozbijamy tlekko tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pulpeciki z tymiankiem

Paprykę, cebulę, pieczarki i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na patelni.

Sałatka z kurczaka

Sezam prażymy na patelni na złoty kolor. Przygotowujemy sos – mieszamy musztardę, miód i sok z cytryny, następnie powoli dodajemy oliwę intensywnie mieszając.

Sałatka ziołowa z kiełkami

Jogurt, oliwę i sok z cytryny zmieszać w proporcjach 5:3:1, doprawić do smaku.

  • 1
  • 2